Birsalma sajt
Az érett birsalmákat alaposan meg kell mosni, héjukról el kell távolítani a szürkés bevonatot, de a héjat nem kell eltávolítani a gyümölcsökről!
Majd vágjuk negyedekre és távolítsuk el a magházat, a kukacos, pusztult, esetleg rothadt részeket is.
Bőséges forró vízben puhára kell főzni, addig, amíg kavargatás közben a lábas alját meg nem látjuk. A leszűrt gyümölcsöt síma péppé törjük, turmixoljuk.
Egy másik edényben cukorszirupot főzünk a következők szerint: minden kilógram gyümölcshöz 80 dkg cukrot és 2dl vizet adunk, majd addig főzzük, amig kezd kikristályosodni az edény szélén.
Ekkor a megfőtt, turmixolt gyümölcsöt keverjük a szirupba és további 17 percig kavargatva főzzük.
Vigyázzunk a főzési időre, mert ha hosszabb ideig főzzük, csökken a zselésedési hajlam, ha túl kevés ideig, akkor meg fennáll a veszélye, hogy a készítmény megpenészedik a magas víztartalom miatt.
Tetszés szerinti üveg, porcelán, vagy zománcos formákba,edényekbe öntjük sietve, mert gyorsan alvad.
Ízlés szerint keverhetünk bele diót, mandulát, mogyorót vagy mazsolát is. De szórhatjuk a tetejére is.
Ha megdermedt, borítsuk ki a formákból és száraz, szoba-hőmérsékletű helyen, időnként forgatva szárítsuk 2-3 hétig, és celofánba csomagolva tároljuk.