Lekváros gombóc
Hozzávalók:
80 dgr burgonya,
só
7 dgr zsír,
20 dgr liszt,
1 tojás,
lekvár,
5-6 ek. pocukor,
10 dgr zsemlemorzsa,
olaj.
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, kissé meghűtjük és meghámozzuk, amíg meleg, krumplinyomón átnyomjuk.
Sózzuk, hozzáadjuk a zsírt és a tojást. Teljesen hidegre hűtjük és hozzáadjuk a lisztet, gyurjuk, és deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egyforma nagyságú négyzetekre vágjuk. Közepébe lekvárt helyezünk, a sarkokat felhajtogatjuk és gombócokat formálunk belőlük. A forrásban levő sós olajos vízban addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a felszínre. Szűrőkanállal kiszedjük és pirított zsemlemorzsában meg hempergetjük, porcukorral meg szórjuk