Húsleves
Hozzávalók négy személyre:
1,5 kg marhahús
0,5 kg marhacsont
30 dgr sárgarépa
10 dgr fehérrépa
10 dgr karalábé
10 dgr zeller
10 dgr kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
bors, só
Elkészítés:
A jól megmosott csontokat felaprítjuk, leforrázzuk, leöblítjük és egy fazék aljába rakjuk, majd a tetejére a húst és 2-3 liter vízet öntünk rá. Miközben főzzük, hozzá adjuk a sót, szemes borsot, az egészben hagyott vöröshagymát. Amikor felforrt, leszabályozzuk a tüzet, hogy éppen csak pezsegve főjön. Közben a képződő habot rendszeresen leszedjük. Amikor a habképződés megszűnik és a hús kezd púhulni, hozzáadjuk a zöldségeket és lefedve nagyon lassú tűzön folytatjuk a főzést mindaddig, amíg a hús teljesen meg nem púhul. Ekkor a húst és a züldségeket ki lehet szedni, a levet pedig ülepítés után sűrű szűrőn át lehet szűrni. A hozzávaló tésztát külö főzzük és csak tálalásnál adjuk hozzá.