Májgombóc leves
Hozzávalók:
5-6 db csibe máj,
3 szárított zsemle,
1 nagyobb vöröshagyma,
2 evőkanál étolaj,
1 db tojás,
1 marék petrezselyem zöldje,
1 teáskanál só,
2 teáskanál majoránna,
1/2 kávéskanál bors,
3 evőkanál liszt.
Elkészítés:
A májat az epétől, léptől, szívtől, hártyától megtisztítjuk. Kislyukú húsdarálón ledaráljuk. A három szárított zsemlét vízben be áztatjuk. A hagymát apróra kockázzuk és az olajon világos színűre dinszteljük. A beáztatott zsemléből kinyomkodjuk a vizet és a ledarált májhoz adjuk. Hozzá keverjük a dinsztelt hagymát és hozzá tesszük a tojást, az apróra vágott petrezselyem zöldet, a sót, a morzsolt majoránnát, őrölt borsot. Jól összekeverjük, végül hozzá keverjük a lisztet is. Jól összedolgozzuk, és félre tesszük kb. egy órát pihenni.
Húslevesbe főzzük ki a gombócokat úgy, hogy kb. egy liter levest lábasba szedünk, lassan forraljuk, és beleszaggatjuk a gombócokat, majd nagyon lassú tűzön félóra alatt készre főzzük.