Rakott hal
-
Hozzávalók:
-
50-60 dg filézett busa,
50-60 dg burgonya,
1 nagyobb fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1/2 liter tej,
1 nagy pohár tejfel,
1 tojás,
Vegeta,
Só ízlés szerint,
Őrölt bors,
Grill fűszer keverék,
1 zöldpaprika,
1 kávéskanál olíva olaj.

Elkészítés:
-
Előző este mossuk meg a hal darabokat. Az egyik gerezd fokhagymát reszeljük le, dörzsöljük be a hal darabokat vele, és enyhén sózzuk meg. Egy alkalmas edénybe öntsük ki a tejet, rakjuk bele a hal darabokat úgy, hogy a tej ellepje. Majd folpakkal zárjuk le és éjszakára tegyük hűtőbe.
-
Másnap azzal kezdjük a főzést, hogy a burgonyát héjában megfőzzük, majd meg tisztítjuk és egy edénybe rakjuk. Vegyük ki a hűtőből a halat és öntsük le róla a tejet. Vízzel csapassuk le a sót, a rajta maradt fokhagymát és ezeket is rakjuk egy kis edénybe.
-
Készítsünk a tejfelből,tojásból és a vegetából finom öntetet!
Olíva olajjal vékonyan kenjük ki a serpenyőt, vagy tepsit, amiben sütni akarjuk. A burgonyákat egymás után szeleteljük vékony szeletekre és annyit rakjunk az olajozott edény aljára, hogy teljesen befedje azt. Kevés sóval pörgessük meg, és az öntet egy részével vékonyan fedjük be! Rakjuk rá a hal darabokat szorosan egymás mellé, majd hintsük meg a fűszer keverékkel, ízlés szerint borsozzuk. Daraboljuk apróra a másik gerezd fokhagymát és arányosan elosztva rakjuk a halakra, majd szeleteljük el a zöldpaprikát, vágjuk karikákra a vöröshagymát és ezeket is arányosan elosztva rakjuk rá. Végül, ha fűszeresebben szeretjük, még tehetünk rá a fűszerekből és a maradék burgonyát felkarikázva a tetejére rakjuk. Az öntet meg maradt részét rá locsoljuk.
Fedjük le alu fóliával és előmelegített sütőben süssük készre!