-
Palócleves
-
Hozzávalókzzávalók:
60 dkg birkahús
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg zöldbab
2 db burgonya
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 babérlevél
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
-
Elkészítés:
-
A birkahúst kockára vágjuk, a hagymát, a fokhagymát apróra, a zöldbabot 2-3 cm-es darabkákra aprítjuk. A burgonyát kockára vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk. Az olajat fazékban felforrósítjuk, benne a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, rövid ideig pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, zöldbabot, lefedjük, és puhára főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk. Petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.