Spárgaleves
-
Hozzávalók:

-
80 dkg zöld spárga,

1 fej hagyma,
5 dkg vaj,
2 dl tejszín,
1 csapott evőkanál liszt,só, bors, csipet cukor.
-
Elkészítés:

-
A spárgát megtisztítjuk, azaz az alsó végéből kb. két centit–a fásabb, keményebb részt–levágunk.
Ha fehér spárgát veszünk, akkor a külső vékony héját a sípok teljes hosszában leszedjük, a zöld spárgának azonban finomabb a héja, így azzal ne foglalkozzunk!.
A sípokat 2-3 centis darabokra vágjuk.
-
A vajon megdinszteljük a felkarikázott újhagymát, felengedjük 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, csipet cukrot adunk hozzá, beledobjuk a spárgát és addig főzzük, amíg puha lesz.

Ekkor szűrőkanállal kihalásszuk a léből a spárgadarabokat, a fejeket megtartjuk, a szárakat pedig a lével turmixoljuk. A liszttel elkevert tejszínnel behabarjuk, visszatesszük a spárgafejeket és egy-két perc alatt készre főzzük.
Pirítóssal fogyasszuk.