Babgulyás
Hozzávalók:
25 dkg szárazbab,
60 dkg marhalábszár vagy lapocka,
2 evőkanál étolaj,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika,
1 db paradicsom,
1 db zöldpaprika,
20 dkg vegyes zöldség,
só, 1 mokkáskanál Erőspista.
Elkészítés:
A babot válogatjuk és hideg vízben áztatjuk egy éjszakán át. A húst 1 centis kockákra vágjuk, serpenyőben pirítjuk, amíg elveszti jellegzetes hús színét.
Egy lábosban a felaprított vöröshagymát, fokhagymát az olajon megfonnyasztjuk, vissza hűtjük és beleszórjuk a pirospaprikát, majd a húst a serpenyőből beleborítjuk, jól összekeverjük és a paradicsomot, zöldpaprikát is apróra vágjuk és hozzá adjuk, egy kevés vizet öntünk alá, kis lángon majdnem puhára főzzük.
Másik edényben a babot, a kis kockákra vágott vegyes zöldséggel együtt enyhén sós vízben főzzük. Amikor a hús is és a bab is majdnem puha, összeöntjük a kettőt és annyi vizet öntünk hozzá, amennyi levest akarunk. Ízesítjük ízlés szerint és készre főzzük.