Fejtettbab-leves

Hozzávalók:
0,5 kg fejtett bab,
2 db fehérrépa,
3 db sárgarépa,
1 kisebb zeller,
1 paradicsom,
1 zöldpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
1 evőkanál Pirospaprika,
2 evőkanál olaj, vagy zsír,
1 dl tejföl,
1 púpos evőkanál finomliszt, só.

Elkészítés:
A babot megmossuk. A fehérrépát, sárgarépát, zellert, vöröshagymát, zöldpaprikát megtisztítjuk és a babbal megegyező nagyságúra aprítjuk.
Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a babot és az apróra vágott zöldségeket. Megsózzuk és állandóan kevergetve 4-5 percig pároljuk, majd rászórjuk a pirospaprikát, összekeverjük és felöntjük kb 2 l. vízzel. Felforraljuk és főzzük, amíg a bab is megpuhul. Közben a paradicsomot apró kockákra vágjuk, a fokhagymát pépesítjük, a lisztet összekeverjük kevés vízzel, és a tejföllel. Ha már puha a bab, beletesszük a forrásban lévő levesbe a pépesített fokhagymát és a paradicsomot. A tejfölös-lisztes keverékhez kevés forró levest keverünk, majd beleöntjük az egészet a levesbe és jól elkeverjük. Forraljuk még 2-3 percig, ha kell, még sózzuk.