Palacsinta-rakott palacsinta
Hozzávalók 15 db-hoz
30 dkg liszt,
500 ml tej,
2 db tojás,
1 evőkanál étolaj,
1 csipet só,
szódavíz.
Elkészítés:
Öntsük egy tálba a lisztet és a közepében képezzünk mélyedést úgy, hogy az edény alja kilátszon. Folytonos kevergetés közben lassan adagoljuk hozzá a tejet, majd a külön edényben összekevert tojásokat, az étolajat, a csipet sót, a szódavizből annyit, hogy tejszín állagú, csomómentes tésztát kapjunk.
Akkor jó a tészta sűrűsége, ha a sütőbe öntve gond nélkül szétterül, vékonyan befedi a sütő alját. Felforrósított serpenyőben, palacsinta sütőben mindkét oldalon süssük aranybarnára az adagokat és lapostányérra borítsuk őket.
Ha egyenként akarjuk fogyasztani a palacsintákat, ízlés szerint kenjük meg a lapokat töltelékkel és göngyölítsük fel őket, mintha szivarok lennének.
Ha rakott palacsintát akarunk készíteni, csak az utolsó munkameneten változtassunk. Vagyis ne tekerjük fel őket, hanem a különféle töltelékekkel bevont lapokat egy tűzálló edényben rakjuk egymás tetejére, de a legfelső lapot ne kenjük be töltelékkel. Majd az így elkészült építményt csokis öntettel, vagy más, hasonló édes díszítő masszával vonjuk be és sütőben kb 15-20 percig süssük készre, majd cikkekre darabolva tálaljuk.