Az első kenyérsütő gép nem rég ment a kukába. Vettem agy másikat, de az képtelen volt kedvünkre való kenyeret sütni. Jött a nagy dilemma:Vegyük újra a kenyeret? Szó se lehet róla! Beírtam hát a keresőbe: „kenyérsütés házilag". Így találtam egy újabb megoldást, a dagasztás nélküli kenyér technikáját. Rögtön ki is próbáltam, amit ajánlok mindenkinek.
A recept a következő:
Hozzávalók:
3 csésze kenyérliszt,
1,5 teáskanál só,
1,5 csésze víz,
1 mokkáskanál cukor,
1 dg élesztő.
Elkészítés:
Egy nagyobb kelesztőtálba öntjük a lisztet, a sót és összekeverjük. A vízből kiveszünk fél kávés csészényit, feloldjuk benne a cukrot, hozzá adjuk az élesztőt, az 10 perc alatt felfut.
A liszt közepében mélyedést alakítunk, hogy a tál alja látható legyen. E mélyedésbe öntjük a felfuttatott élesztőt és vizet. Addig kevergetjük ügyesen kézzel, vagy fakanállal, amíg a liszt teljesen fel nem oldódik. A képződött tészta nokedli sűrűségű lesz. E művelet nem tart tovább mint öt perc! A kelesztő tálat lefedjük. Ha nincs fedele, egy plasztik zacskóba tesszük és a száját lezárjuk. Így hagyjuk egy éjszakán át.
Másnap reggel erősen lisztezett nyújtódeszkára öntjük a tésztát, a tetejét is alaposan meghintjük liszttel, hogy ne ragadjon. Csak kézzel le nyomkodjuk, így olyan lesz, mint egy jó vastag palacsinta. Most az alsó szélét középig behajtjuk, a felső szélét rá hajtjuk, majd a jobb és bal oldalát is rá hajtjuk ,letakarjuk és pihentetjük. A sütőbe helyezünk egy fedeles edényt. Ez lehet jénai is de a legjobb egy fedeles öntöttvas lábas. A sütőt begyújtjuk és maximumra állítva melegítjük 20-25 percen át. Ekkor kivesszük a forró lábast és a tésztát ügyesen bele huppantjuk. Legyünk nagyon gyorsak, hogy a lábas ne hűljön ki! Tegyük rá a forró fedőt és tegyük a sütőbe. Fedő alatt süssük 25-30 percig, majd fedő nélkül addig, amíg szép aranybarna lesz a kenyerünk. Ha mindent jól csináltunk repedezett aranybarna héjú kenyerünk lesz
Ajánlom mindenkinek, mert kevesebb idő alatt kész van, mint amennyi időt egy kenyér vásárlásával töltünk és biztosan nem fogta meg rajtunk kívül senki. Valamivel olcsóbb is az előállítása, de a legnyomósabb érv, hogy tudjuk milyen alkotórészek vannak benne.